Curs de Nidificació de les Aus i el Projecte Nius

El dissabte vam fer la sortida pràctica del curs Projecte Nius a la finca del Remolar just al Delta de Llobregat. A la finca hi ha penjades caixes niu i les vam revisar.

_DSC4104

És el primer curs d’aquesta temàtica que es fa a l’Institut Català d’Ornitologia i la veritat és que tenia moltes ganes!! La nidificació és un dels temes més interessants de la biologia de les aus per l’extraordinària varietat d’estratègies que segueixen els ocells i no deixarà mai de sorprendre’ns…..

  • I. La reproducció de les aus: Estratègies de vida, productivitat, longevitat, èpoques de cria, condicionaments de l’hàbitat; per què hi ha ocells amb una mortalitat del 80%?
  • II. Nius per tots els gustos: Funció, extraordinària varietat de nius, emplaçament, estratègies de construcció; existeix alguna “cosa” sobre la que un ocell no pugui niar?
  • III. Ous: L’embrió, funció de la closca, mides, colors i formes d’ous; com respira l’embrió de dintre un ou?
  • IV. Millor més o millor menys?: · Factors d’influència en la mida de la posta, pressions de la selecció natural, diferències geogràfiques, nombre de niuades; per què una mallerenga a Catalunya pon uns 5 ous i una de Finlàndia més de 8?
  • V. La dura tasca de covar ous: Durada, canvis fisiològics en l’adult, rols dels sexes; covar és només donar escalfor?
  • VI. Polls: Eclosió síncrona/asíncrona, polls altricials/precocials, desenvolupament del poll, alimentació, predació, rols dels sexes; per què hi ha polls que neixen cecs i despullats i polls que corren al poc temps de néixer?
  • VII. Parasitisme de nidificació: Cucut europeu i cucut reial, espècies parasitades, altres de les 100 espècies de paràsits del món, paràsits intraespecífics
  • VIII. Evolució del parasitisme: Guerra d’armes paràsit-hoste, genètica, conductes instintives; per què els pares adoptius alimenten un okupa assassí?
  • IX. Un nou i estimulant projecte de l’ICO, el Projecte Nius: Té com a finalitat fer un seguiment dels nius dels ocells de Catalunya per de millorar el nostre coneixement sobre la seva biologia de cria, que sovint és extraordinàriament desconeguda. Qui pot col·laborar?, com? quina formació necessito? es pot aprendre a trobar nius? pot ser arriscat per la seguretat dels ocells? En aquesta sessió explicarem com donar solucions a tots aquests dubtes.
  • X. Introducció a la utilització de caixes niu: Les caixes niu com a eina per gaudir de l’ornitologia, contribuir a la protecció de les aus i suplir mancances de l’hàbitat. Instruccions sobre quins models hi ha, com construir-les, on col·locar-les i quines espècies les poden ocupar.
Advertisements

One thought on “Curs de Nidificació de les Aus i el Projecte Nius

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s