replantejant el disseny del niu

Sóc seguidora del blog Jon Marín RESSENY. Llegint la seva reflexió sobre el que considera les bases del bon ecodisseny (o directament el bon disseny, ja que “dissenyar” hauria de portar implícitament valorar les questions ambientals, socials, econòmiques…) L’ha titulat Abajo el ecodiseño sexi, fent referència als dissenys en que interessa més els aspectes estètics que els valors reals de sostenibilitat. És una reflexió molt assequible i entenedora. Especialment aquest fragment:

(…) Fomentar la biodiversidad no reside en el diseño de gadgets zoomórficos o nidos para pájaros. Resulta sorprendente la cantidad de nidos o comederos realizados por diseñadores profesionales. Afortunadamente, las aves saben hacerse su propio nido y no acostumbran a vivir en chalets de colores estridentes, construidos con placas de matrícula o cartones de leche. La solución pasa por pensar mejor el espacio urbano para que puedan abastecerse por cuenta propia de los recursos necesarios para su supervivencia y proliferación: mejores árboles, más prados, mayor protección, mejor convivencia. Se trata de atajar el problema de raíz y no de poner parches. Porque queremos generar abundancia de aves, no de nidos.

Seguint la seva opinió, és un bon exemple el projecte d’Amalgamastudio, de les molles sobrants dels forns de pa ecològic Barcelona Reykjavik, fan les menjadores “Picopan”.

Article sencer a: Y mirar a las palomas comer el pan que la gente les tira

Altres cases nius per ocells sense ales: Weaver’s nest:

Creats seguint la disciplina del biomimetisme, és a dir l’estudi de models, processos, dissenys…naturals per aplicar-ho al disseny per les persones. M’agraden i les vull casi totes… tot i que mal pensant algunes fan sospitar de ser considerades com a “disseny sexi”(seguint la idea del blog de Jon Marín), però no ho puc afirmar! no sé d’on el dissenyador ha extret les branques i materials, ni com, ni quines persones les han texit, ni amb quines condicions, si s’ha precupat per desenvolupar una economia de proximitat i local… ni qui es podrà beneficiar i arraulir-se aquí dins!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s